Over mij

‘Translators are like ninjas. If you notice them, they’re no good.’ (Etgar Keret)

 

 

Zeventien was ik, of achttien, en in een studiegids las ik iets over de studie Vertaalwetenschap, die toen nog bestond. En al werden we toen (halverwege de jaren tachtig) ook al gewaarschuwd dat er geen droog brood in te verdienen viel in het vertalen, ik wist meteen wat ik wilde gaan doen.

Inmiddels werk ik al ruim vijfentwintig jaar met taal – achtereenvolgens en soms tegelijkertijd als journalist, bureauredacteur, tekstschrijver, ondertitelaar, (boek)vertaler en redacteur/persklaarmaker.

Ik prijs me gelukkig dat ik uit het Engels vertaal, zo ongeveer de taal met het rijkste vocabulaire ter wereld. En dat ik drieënhalf jaar in Londen heb gewoond, nog elke dag met native speakers omga en de taal daarmee heb leren kennen en gebruiken op een manier die je niet in leerboeken vindt.

In november 2018 mocht ik op kinderboekenwebsite Kjoek mijn zegje doen over het vertalen van boeken voor jonge mensen. Dat werd een verhaal over perfectionisme, twijfelen en geniale ingevingen bij het was ophangen. Wat ook wel de story of my life is, als ik erover nadenk.

Enfin, je vindt het hier:

Margot Reesink: “Vertalen is voor mensen die kunnen twijfelen”

 

 

 

Kort biografisch

  • 1967 geboren in Haarlem
  • 1985 diploma gymnasium, Bonhoeffer College Castricum
  • 1990 doctoraal Vertaalwetenschap, Universiteit van Amsterdam
  • 1992 eerste baan: redacteur bij een kleine uitgeverij in Amsterdam
  • 2000 aan de slag als in-house ondertitelaar in Londen
  • 2004 start als freelance ondertitelaar
  • 2010 ‘herstart’ als freelance vertaler/persklaarmaker/redacteur

Margot Reesink: “Vertalen is voor mensen die kunnen twijfelen”

Mijn portretfoto op de homepage en de omslagfoto van deze site zijn overigens gemaakt door Jeannette Abma-van Dam van JE Fotografie. En als je mij een beetje leuk op de foto krijgt, dan ben je echt knap, hoor.